Pankucsi: új módszerek áfacsalók ellen, kasszacsere után is

Pankucsi: új módszerek áfacsalók ellen, kasszacsere után is
Újabb intézkedéseket hozhat a kormány az áfacsalások letöréséért. Az adóügyi helyettes államtitkár szerint az elektronikus lehetőségek kiaknázása sokat segíthet. Pankucsi Zoltán szerint az online pénztárgépek bevezetését, az útdíjrendszer és az adóhivatal összekapcsolását és a végrehajtás gyorsítását újabb intézkedések követhetik. Az acélpiacról is kisöprik a milliárdos csalásokat – írja a Magyar Nemzet Online.

Folytatja az áfacsalások letöréséhez szükséges lehetőségek fejlesztését a kormányzat. A szaktárca megvizsgál minden szóba jöhető eszközt és figyelemmel kíséri a külföldön alkalmazott módszereket – nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára az mno.hu-nak. A fordított adózás a gabona piacáról söpörte ki az áfacsalókat, a folyamat hamarosan az acéliparban is végbemegy – tette hozzá a helyettes államtitkár. Szakértők szerint az intézkedés milliárdos bevételt hozhat.

Pankucsi Zoltán szerint a különféle forgalmiadó-csalások megakadályozásában nagy szerepet játszhatnak az elektronikus lehetőségek is. Az adóhatóság hozzájut például az elektronikus útdíj-rendszer adataihoz, így könnyen megállapítható, hogy a szállító valóban küldött-e teherautót a megrendelőhöz. A közúti információk arra is módot teremtenek, hogy a pénzügyőrök útközben állítsák meg a kamionokat, s megvizsgálhassák, van-e rakomány a járművön. Sokszor ugyanis csak a teherautó rója az utakat, az áru pedig csak papíron cserél gazdát.

Az online hálózat az illegális pénzek kimentésének, eltüntetésének megakadályozásában is szerepet játszhat. Az adóhivatal ugyanis immár elektronikus kapcsolatban áll a hazai pénzintézetekkel, így a gyors adóvégrehajtásnak nincs akadálya.

Az online pénztárgépek rendszere kiemelkedik az elmúlt idők újításai közül. Új távlatok nyíltak a hatósági ellenőrzésben, piaci szereplők sokaságát szorítva legális ügymenetre – folytatta a helyettes államtitkár. A boltos, a kereskedő egyre inkább kénytelen lesz beütni kasszájába a bevételeket, ami miatt az érintettnek a teljes árukészletével is el kell számolnia. A jövőben így nem teheti meg azt sem, hogy feketén, számla nélkül szerezze be az értékesítésre szánt termékeket. Arról nem is beszélve, hogy miután fény derül a tényleges forgalmi adatokra, a feketefoglalkoztatást sem lehet majd leplezni – mutatott rá Pankucsi Zoltán.

Ma már nagyjából 174 ezer online kassza üzemel az országban, az átállás lényegében befejeződött.  A készülékcsere folyamata tavaly kezdődött el, így a pénzügyi kormányzat számos tapasztalatot szerzett, miközben több tanulságos eset is napvilágot látott. Ezek közül Pankucsi Zoltán a júliusi és augusztusi fővárosi ellenőrzések eredményeit, történéseit említette példaként. A revizorok akkor több mint félezer vendéglátóhely ügyeit tekintették át. A hatósági fellépés nyomán az érintett szereplőknél másfél hónap leforgása alatt harminc százalékkal emelkedett a bevallott bevétel. Mindez végbement nagyban is – mondta a helyettes államtitkár. Kiugró növekedést jegyeztek fel ugyanis a kiskereskedelem azon szegleteiben, ahol a feketézés korábban jelentős mértéket öltött.