Tállai András: Jelentősen fehéredett a gazdaság

Tállai András: Jelentősen fehéredett a gazdaság

Tavaly 227 milliárd forinttal több befizetendő áfát vallott be a kereskedelmi szektor, mint 2013-ban. A nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára szerint a többlet jó része egyértelműen a gazdaság kifehéredésének eredménye, ami az új pénztárgépek bevezetésének köszönhető – írja a Napi Gazdaság.

Nébih: nem savanyú a narancs

Nébih: nem savanyú a narancs

Mindenben megfelelt a minőségi előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált tíz, a hazai kereskedelemben leginkább előforduló fajtájú és származási helyű narancs − közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A minták határérték alatti mennyiségben tartalmaztak rovarölő- és gombaölőszer-maradványt. A biogazdálkodásból származó mintákban semmilyen növényvédőszer-maradék sem volt.

Bekötik a NAV-hoz az italautomatákat

Bekötik a NAV-hoz az italautomatákat

A NAV az elektronikus pénztárgépekhez hasonlóan akar rálátni az automaták forgalmára – írja az Index. A rendelkezés minden élelmiszer-kereskedést végző automatára vonatkozik. A gépeket be kell jelenteni az adóhatóságnál, a regisztráció díja 30 ezer forint lesz. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ezt az összeget bele lehet majd számítani az adatszolgáltató egység árába.

Egyre népszerűbbek az online ipari árverések

Egyre népszerűbbek az online ipari árverések

Mind az eladók, mind a vásárlók körében egyre népszerűbbek az online aukciók, amelyeken ipari, kereskedelmi vállalkozások eszközeit árverezik el nagy tételben. Az eljárás minden résztvevő számára előnyös; az eladó gyorsan és hatékonyan értékesítheti eszközeit, a vevők pedig korszerű gépekhez, berendezésekhez jutnak. A jellemzően kis- és középvállalkozások ezeket a berendezéseket új áron nem tudnák megvásárolni – hangzott el a 10 éves Intergavel Aukciószervező Kft. sajtóreggelijén.

Könnyebbséget hoz az EKÁER-t használóknak egy új fejlesztés

Sok vállalkozást felkészületlenül ért az EKÁER bevezetése, a tulajdonosok nehézkesen, sok esetben hibásan küldik be az adatlapokat. Olyan számítástechnikai megoldást fejlesztett egy kereskedelmi informatikával foglalkozó vállalkozás, amely figyelmezteti a kereskedőt, hogy a szállítani kívánt áru típusa és mennyisége EKÁER bejelentésre kötelezett és elkészíti a regisztrációhoz szükséges állományt is. Tavasszal továbbfejlesztik a szoftvert, akkor már teljesen automatizálható lesz az EKÁER regisztráció.

Friss elemzés: Idén is nőhet a kiskereskedelem

Friss elemzés: Idén is nőhet a kiskereskedelem

Az idén is fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom tavaly regisztrált növekedési üteme az ING és a K&H elemzői szerint, akik úgy vélik, hogy tavaly év végén a bértömeg növekedése mellett a magas szinten lévő lakossági bizalom húzta a forgalmat. Elemzők szerint a kedvező adathoz hozzájárul az online pénztárgépek bevezetése, amely fehérítette a gazdaságot.

A hatóságok vasárnap is felügyelik a zárva tartást

Közzétette a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, hogy mely hatóságok ellenőrzik a március 15-től életbe lépő vasárnapi zárvatartási rendelet betartását. Külön szabályozták a mozgó árusok, a csomagküldő szolgáltatások és a bevásárlóközpontok ellenőrzését.

Auchan: Nem lesz üzletbezárás

Nem tervez üzletbezárást az Auchan Magyarország Kft., amely 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltet Magyarországon − közölte a társaság az MTI megkeresésére. Dominique Ducoux vezérigazgató írásos válasza szerint az Auchan Magyarország Kft. tervei nem változnak, hosszú távra terveznek Magyarországon. A társaság várakozásai szerint a vasárnapi zárva tartás miatt az aznap kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik, de egy részét el is veszíthetik. A vállalat jelenleg is értelmezi a jogszabályi előírásokat és magyarázatait, de mindent meg fognak tenni a munkahelyek megőrzése érdekében − áll a válaszban.