Ennyi munkát vehet el a mesterséges intelligencia 2030-ig

A generatív AI fejlődésének munkaerőpiacra gyakorolt hatásáról eddig főleg csak elméletek és becslések jelentek meg. Most egy kutatás konkrét számokkal állt elő arra nézve, hogy milyen és mennyi humán feladatot vehet át teljes egészében az évtized végére a mesterséges intelligencia. A Forrester tanácsadó cég friss riportjának következtetéseit az Üzletem.hu portál foglalta össze.

Nem elég, hogy olcsóbb termékeket veszünk, még azokból is kevesebbet

Hiába a lassan mérséklődő infláció, egyelőre nem nagyon látszik, hogy a háztartások túl lennének a nehezén. Legalábbis a kiskereskedelmi forgalom friss adatai erre utalnak. A KSH minap megjelent, júliusra vonatkozó jelentése szerint ugyanis nemcsak az egy évvel korábbi forgalomhoz képest csökkent a boltok forgalma, de az előző hónap adataihoz képest is. Egy év alatt 7,6 százalékkal vásároltak kevesebbet a családok, júniushoz képest pedig 0,2 százalékos az elmaradás. A havi összevetés adataiból az látszik, hogy a hatalmas zuhanás ugyan véget ért, de még egyáltalán nem beszélhetünk arról, hogy megindult volna a kilábalás. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy a kiskereskedelem forgalma nem hogy a tavalyi szinttől marad el jelentősen, de alig éri el a koronavírus-járvány után 2021-ben mért értéket - derül ki a Magyar Hang cikkéből.

Már bevásárlólistát is lehet készíteni az online árfigyelővel

Többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólistával bővült a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online árfigyelő. Ezt Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke jelentette be a GVH podcast csatornáján elérhető beszélgetésben. A közeljövőben várható a termékkategóriák bővítése is – írja a GVH honlapjára hivatkozva az Adózóna portál.

Itthon is elindult az IKEA „Szkenneld és Vedd” szolgáltatása

A svéd bútoróriás régóta törekszik arra, hogy innovatív vásárlási lehetőségeket kínáljon a látogatók számára. A hatékonyabb vevői élmény érdekében a vállalat augusztusban elindította a „Szkenneld és Vedd” szolgáltatást mind a három budapesti áruházában  számolt be róla a Termékmix portál. Az újításnak köszönhetően a vásárlók mobiltelefonjukon az IKEA alkalmazás segítségével szkennelhetik be a kosarukban lévő árukat, majd a QR-kód beolvasása után az expressz pénztárakban fizethetnek.

Az Eurostat szerint nálunk az egyik legolcsóbb az élelmiszer

Részletes vizsgálat jelent meg nemrég az európai élelmiszerárakról, melyből kiderül: Magyarországon az egyik legalacsonyabb az árak szintje a kontinensen, az alkohol pedig itt a legolcsóbb. Az élelmiszerek, italok és dohányáruk összehasonlító árszintjéről szóló Eurostat-tanulmány a közelmúltban készült, és 36 európai ország adatai alapján mutatja be, melyik országban hogyan alakultak ezeknek a termékkategóriáknak a kiskereskedelmi árai 2022 egészét nézve. A témával a Világgazdaság online portál is foglalkozott.

Ismét csökken a hazai termékek aránya a magyar boltok polcain

Széles körű szakmai egyeztetést kezdeményezett a hazánkban működő élelmiszerkiskereskedelmi szereplőkkel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A szervezet honlapján megjelent beszámoló szerint a találkozó célja az volt, hogy a jelentős gazdasági haszonnal kecsegtető, olcsó import ellenére se csökkenjen a magyar termékek aránya a hazai üzletláncok kínálatában.

Megtorpant az e-kereskedelem, amit a használt piac is fenyeget

Az év első felében stagnált a hazai online kereskedelem. A csökkenő vásárlószám mellett a hirdetések kényszerű növelésével és az árak emelésével tudták tartani a tavalyi szintet az e-kereskedők, de ez sem volt elég: az inflációs adatok fényében a helyzet valójában a piac csökkenését tükrözi – mutat rá a Growww Digital e-kereskedelmi trendriportja, amelynek részleteit a Trade magazin portál ismertette.