Szigorodik a törvény, füstölöghetnek a dohány-nagykereskedők

Szigorodik a törvény, füstölöghetnek a dohány-nagykereskedők

Kizárólag állami, vagy azzal szerződésben álló ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket jövő szeptembertől a trafikok a parlament tegnapi döntése értelmében, amivel a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények közé is emelték a törvénymódosítást. A fejlesztési miniszter indoklása szerint a dohánytermék-nagykereskedők folytathatják tevékenységüket, de dohányterméket trafikoknak nem, csak kiskereskedelmi ellátóknak árulhatnak. Emelkedik a jövedéki adó is – írta az MTI.

Kifehérítik az étel-ital automaták piacát

Kifehérítik az étel-ital automaták piacát

Az Ital- és Áruautomata Szövetség bevonásával már készül a szegmens átláthatóságát célzó szabályozás − közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel. Az intézkedés célja a piac kifehérítése, az átláthatóság megteremtése, ugyanis számos olyan automata működik Magyarországon, amely mögött nem áll legális gazdálkodó. Az eljárás díja 30 ezer forint lenne automatánként, amit a szakmai szövetség irreálisnak tart.

Nyáron jöhet a kasszacsere újabb fordulója

Nyáron jöhet a kasszacsere újabb fordulója

Jövő júliusban vezethetik be az online pénztárgépet azokban a szolgáltatói szektorokban, amelyeket az első hullám nem érintett. A szakmai szervezetek arra kérték a kormányt, hogy tartható határidőketadjon. A júliusi átállás reális lehet, mert már bőséges a választék engedélyezett kasszákból, a gyártás, telepítés mintegy 3 hónapot vesz igénybe. Jelenleg 181 ezer kassza működik a NAV szerverére kötve. Becslések szerint az újabb forduló további 50-60 ezer vállalkozót érintene.

Kivonulhatnak a webboltok a reklámadó miatt

Kivonulhatnak a webboltok a reklámadó miatt

Elvándorlási hullám indulhat az e-kereskedelmi szektorban is a reklámadó miatt. A nyáron bevezetett új teherrel járó adminisztrációs feladatok ugyanis számos kis és közepes piaci szereplőt arra ösztönözhetnek, hogy külföldre tegyék át székhelyüket. Az ágazat egyébként jelentős növekedésen megy át, a tavalyi 20 százalék feletti bővülés idén is megismételhetőnek tűnik – írja a Világgazdaság.

Ötmilliárd forintnál több kasszatámogatást fizettek ki

Ötmilliárd forintnál több kasszatámogatást fizettek ki

Eddig 5,3 milliárd forint állami támogatást kaptak az online kasszát beszerző vállalkozások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint az átállásra kötelezettek 139 466 online pénztárgépet helyeztek üzembe, nagyobb részüket állami támogatással. A támogatási kérelmek vizsgálata még nem fejeződött be. Az áfabevételek 153 milliárd forinttal növekedhetnek idén a rendszer bevezetésének köszönhetően – írta az MTI.

Nyert a foci vébén a magyar kiskereskedelem

Nyert a foci vébén a magyar kiskereskedelem

Erőteljesen nőtt a lapos tévék forgalma a labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően, de a ropogtatni valók és a sör értékesítése is szépen ívelt felfelé – chipsből 30 százalékkal több fogyott az átlagosnál. A műszaki cikkek jó szereplését a kereskedelmi bankok kedvezményes áruhitelei is ösztönözték. Nem jártak rosszul a világbajnoksággal a vendéglátóhelyek sem.

Elvárás lett a hétvégi munka a kiskereskedelemben

Elvárás lett a hétvégi munka a kiskereskedelemben

Magyarországon a férfiak hetente egy órával többet dolgoznak a nőknél, viszont majdnem 1,5 órával kevesebbet, mint az uniós átlag. Egyre több az olyan munkahely, ahol alapelvárás a hétvégézés, azonban a túlórák 27 százalékáért egyáltalán nem fizetnek a munkaadók – derül ki a KSH legújabb munkaidő-elemzéséből. A vásárlói szokások átalakulása miatt a kereskedelemre különösen jellemző, hogy elvárják a hétvégi munkavégzést.

Népszabadság: Orvos, fodrász, kozmetikus is kaszakötelezett lehet

Népszabadság: Orvos, fodrász, kozmetikus is kaszakötelezett lehet

Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, akik a rendelet első körében eleinte kimaradtak a kötelezettség alól – írja a Népszabadság. Várhatóan a fodrászok, orvosok, majd a taxisok is online pénztárgéppel adhatnak csak nyugtát. A szaktárcánál egyelőre azt válaszolták, hogy „nem zajlik konkrét jogszabály-előkészítés az ügyben”.