Máris tisztult a gazdaság az online pénztárgépek révén

Máris tisztult a gazdaság az online pénztárgépek révén

Már 175 milliárd forinttal több forgalmat vallottak be az áfacsalással fertőzött ágazatokból, mint egy évvel ezelőtt – állítja a Magyar Nemzet összeállítása. A nemzetgazdasági tárca szerint ez jelentős részben az onlinekasszák bevezetésének köszönhető. Az adóhatóság eddig 14 ezer esetben vizsgált pénztárgépes ügyeket, büntetést csak 677 esetben szabtak ki. Az onlinekasszák adatai alapján újabb ellenőrzések várhatók ott, ahol az üzletmenet lényegesen eltér az adott területen várhatótól.

Többségben lehetnek május után az onlinekasszák

Többségben lehetnek május után az onlinekasszák

Meghaladta az 59 ezret az üzembe helyezett online pénztárgépek száma a március 10-i adatok szerint. Várhatóan május végéig az üzletek többségében már online pénztárgép működik majd – írta az MTI kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság már a februárig beüzemelt kasszákból is 30 millió adathoz jutott, amennyi korábban sosem állt rendelkezésére.

Három évet kaphat az, aki egy erdőbe dobta ki a kasszákat

Három évet kaphat az, aki egy erdőbe dobta ki a kasszákat

Nyomozást indított a rendőrség a mecseki erdőbe kidobott több tucat pénztárgép miatt. A tettes akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. A kasszákat már elvitték a helyszínről, az erdő fenntartója fizette a takarítás költségét. A szakember szerint érthetetlen, miért dobták ki a leselejtezett pénztárgépeket ahelyett, hogy szakszerűen megsemmisítették volna azokat.

Falusi vendéglátók adhatnak papírszámlát is

Falusi vendéglátók adhatnak papírszámlát is

Megbüntetik-e azokat a falusi vendéglátókat, akik nem pénztárgéppel állítják ki a nyugtát? A turisztikai szezon előtt ez a kérdés foglalkoztatja a szektor résztvevőit. A szakértő szerint rájuk is ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint bármelyik pénztárgép használatára kötelezett adózóra. Különbséget tesznek azok között, akik már régóta papíralapú számlát adnak, és azok között, akik csak 2013. szeptember 1. óta döntöttek úgy, hogy az onlinekasszák helyett inkább a számlaadást választják.

Áfacsalók elleni fellépést sürgetnek az EU-ban

Kétszer annyi áfát csalnak el évente az Európai Unióban, mint Magyarország teljes GDP-je. Hazánkban 2012-ben háromszázmilliárd forintnál nagyobb kár érte a költségvetést az áfával összefüggő visszaélések miatt – írja a Magyar Hírlap. A Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szerint a fordítottá áfa rendszerének kiterjesztése hatékony védekezés lehetne.

Megmaradhat idén a kiskereskedelem lendülete

Megmaradhat idén a kiskereskedelem lendülete

Stabil növekedést várnak elemzők a kiskereskedelemben – írja a Napi Gazdaság. A korábbi hónapokhoz képest jelentősen nőtt januárban a kiskereskedelem indexe, ezen belül az élelmiszerpiac különösen jól alakult a KSH adatai szerint. A stabil növekedés egész évben kitarthat, amennyiben nem ér minket komolyabb negatív hatás külföldről és a GDP is a várakozásoknak megfelelő.

Még fél évig tarthat a kasszacsere

Még fél évig tarthat a kasszacsere

Szeptemberig is eltarthat a kasszák online átállása, bár már több, mint 50 ezer pénztárgép üzemel a hálózatban – írja a Napi Gazdaság. Várhatóan gyorsul a bekötés üteme, az áruházláncoknál zökkenőmentesnek tűnik a folyamat, de egyes területeken lassabban találnak megoldást. Ilyenek például a benzinkutak, patikák, szállodák. A hamarosan induló turisztikai szezonban is még több ezer kassza bekötése várható, akkor számos olyan vállalkozás kezdi meg a munkát, amely csak szezonális üzletet tart fent, vagy mozgóárus.

Ellenőrzi a NAV a megszűnő vállalkozókat

Ellenőrzi a NAV a megszűnő vállalkozókat

Megkezdte a NAV több tízezer olyan vállalkozás ellenőrzését, amelyek nem igényeltek online pénztárgépet arra hivatkozva, hogy 2014. januártól megszüntetik a működésüket – mondta el az Info Rádiónak a NAV sajtóreferense. Már lebukott olyan vállalkozó, aki engedély nélkül folytatta a tevékenységét, ráadásul romlott árut adott el, mindenféle bizonylat nélkül.