Szigorúbb szabályok a veszélyes élelmiszerek ellen

Más termékeknél szigorúbb szabályok vonatkoznak az élelmiszerekre az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben – tájékoztatott a NAV sajtóirodája. Január elsejétől egyes, a 200 kilogrammot vagy 250 ezer forintot meghaladó élelmiszerszállítmányokra EKÁER számot kell kérni, függetlenül attól, milyen járművel szállítják azokat.

Vizsgálat az árukövető rendszer hibája miatt

Annak ellenére is vizsgálatot rendelt el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az EKÁER-rendszer meghibásodása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy üzleti adatok nem kerültek nyilvánosságra. Január 1-től az Elektronikus Közúti Árukövető Rendszerben kell regisztrálni a kereskedelmi szállításokat. A nol.hu pénteken arról számolt be, hogy azok, akik külön felhasználói felülettel próbáltak kapcsolódni a rendszerbe, nemcsak saját adataikat tudták lekérni, hanem másokét is, így a versenytársak látták, hogy kitől mit, mennyit és mennyiért rendeltek.

Marhára csökkent az áfa – íme az összes változás

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfamentességre vonatkozó szabályok, és részben átalakultak a bevallási kötelezettséget érintő változások is. Lényeges változás, hogy újonnan alakuló vállalkozás havonta köteles az áfát bevallani és bizonyos esetekben az éves bevallókat is kötelezik a negyedéves ciklusra. Az alábbiakban összefoglaljuk a kereskedelmi, vállalkozói szektort érintő jelentősebb változásokat.

Fokozott szigor: Vasárnap a kiszállítás is tilos

Fokozott szigor: Vasárnap a kiszállítás is tilos

Pontosította az NGM a vasárnapi zárva tartás tilalmát, ami így már az online megrendelt áruk kiszállítására is vonatkozik. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kisboltok kiszállíthatnak-e − írta a napi.hu. Előzetesen azt várták, hogy a zárva tartással javulnak azok pozíciói, akik online rendelt áruk szállításával foglalkoznak, de a jelek szerint ez a lehetőség is megszűnik.

Online árukövetési rendszer a csalások ellen

Elindult az online árukövetési rendszer, január elsejétől minden vállalkozásnak egy központi elektronikus rendszerben kell rögzítenie a közúti szállításaival összefüggő adatokat, még a fuvarozás megkezdése előtt – írta az MTI. A rendszer bevezetésétől azt remélik, hogy segít az áfacsalások leleplezésében, megszűnnek a csak papíron utazó szállítmányok.

Lassabban, de jövőre is nőhet a kiskereskedelem

Lassabban, de jövőre is nőhet a kiskereskedelem

Az ideinél gyengébb ütemben, de jövőre is a kiskereskedelmi forgalom növekedésére számít az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki ugyanakkor több bizonytalansági tényezőre is felhívta a figyelmet. Vámos György emlékeztetett, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idei év első tíz hónapjában 4 százalék körüli mértékben bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Január: a hagyományos kasszák vége

Január: a hagyományos kasszák vége

Szigorodik a pénztárgépek használatáról szóló szabályozás. Január 1-től a pénztárgép használatára kötelezett összes adózónak elektronikusan kell adatot szolgáltatnia a NAV felé. 2015-ben már egyáltalán nem lehet a hagyományos pénztárgépeket használni, azoknak sem, akik a törvény szerint nem kötelezettek a kasszahasználatra, de úgy döntöttek, hogy ezzel teljesítik a nyugtaadási kötelezettséget.

Vasárnap, nem vásárnap

Vasárnap, nem vásárnap

Megszavazta a parlament a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. Világörökségi területen, turisztikai centrumokban lazább a korlátozás.