Fogyasztóvédelem: eddig százmilliós bírság a kereskedelemben

Fogyasztóvédelem: eddig százmilliós bírság a kereskedelemben

Százmillió forintos nagyságrendű bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság jogerősen az idei év első félévében a kereskedelemben. A legmagasabb szankciót eredményező szabálytalanságok az árfeltüntetési szabályok megsértése, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok voltak – írja az MTI. Az idei első félévben nagy hangsúlyt fektetett a hatóság a reklamációk kezelésére, de vizsgálták az árubemutatók értékesítési gyakorlatát is.

A legtöbben a távolból szeretnék intézni a vásárlást

A legtöbben a távolból szeretnék intézni a vásárlást

A mindennapi bevásárláson távolról, mobil vagy asztali számítógépről lennének túl a legtöbben az Ericsson ConsumerLab friss felmérésén megkérdezettek közül. A dolgok internetjének várható hatásait feltáró vizsgálatban 67 százaléknyian erre vágynak a legjobban, de a felhasználók nagy része azt is reméli, hogy három éven belül házának ajtaja a jelenlététől nyílik és záródik majd, nemsokára autója is magától parkol. Most értünk el arra a pontra, hogy a minket körülvevő tárgyaktól azt várjuk, legyenek bekötve a hálózatba, és legyenek interaktívak. A dolgok internete robbanás előtt áll.

Várakozáson felül nőtt az áfabevétel

Várakozáson felül nőtt az áfabevétel

Várakozás fölött nőttek az áfabevételek az első negyedévben, 14,7 százalékos emelkedést tapasztaltak a KSH elemzői. A szakértők ezt egyértelműen a gazdaság fehéredésének, az online pénztárgépek bevezetésének tulajdonítják. A NAV-hoz bekötött kasszák száma a héten meghaladta a 130 ezret. Szakértők szerint a teljes átállás év végére fejeződhet be.

NAV: félreértés, hogy lejárt a kasszacsere határideje

NAV: félreértés, hogy lejárt a kasszacsere határideje

Nem működhetnek július 1-je óta a régi típusú kasszák, csak az új típusú pénztárgéppel kiállított nyugtát fogadja el a NAV – írta a Magyar Nemzet. Az adóhatóság azonban arról tájékoztatott, hogy a pénztárgéprendelet nem módosult, továbbra is használhatják régi kasszáikat azok, akik egyébként eleget tettek bejelentési és megrendelési kötelezettségeiknek. A szaktárca vezetője az állami támogatásokról kijelentette, nem hosszabbítják meg a határidőt.

Ideje fejleszteni a kis- és középvállalkozások informatikai hátterét

Ideje fejleszteni a kis- és középvállalkozások informatikai hátterét

Elavult a kis- és közepes vállalkozások informatikai eszközparkja, 42 százaléka 5 évesnél idősebb a Microsoft megbízásából készült felmérés szerint. Még mindig Windows XP-t használ a megkérdezettek harmada, holott már megszűnt a szoftver háttértámogatása. A kutatás szerint minél fejlettebb egy társaságnál az informatikai környezet, annál jobban bíznak az ott dolgozók a cégben és a saját jövőjük alakulásában – mutat rá a Világgazdaság cikke. A szakemberek szerint hamarosan felértékelődnek a vállalatirányítási rendszerek és a megosztott, távoli munkavégzést segítő megoldások.

Egy éves a trafikrendszer, visszaesett a legális füstölés

Egy éves a trafikrendszer, visszaesett a legális füstölés

Remélik a kereskedők, hogy az év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem helyzete. Pontosan egy éve nyíltak az első nemzeti dohányboltok, de a piac átalakulása még mindig zajlik – írja a Világgazdaság. A lap összefoglalója szerint a dohányboltok üzemeltetése közel 5 800 család megélhetését alapozza meg. A legális fogyasztás 17 százalékkal csökkent, átalakultak a fogyasztói szokások.

Profitálhatnak a kiskereskedők a kasszacseréből

Profitálhatnak a kiskereskedők a kasszacseréből

Nemcsak a költségvetésnek, a kereskedőknek is kézzelfogható hasznot hozhat a kasszák NAV-bekötése – hívják fel a figyelmet az onlinekassza.hu által megkérdezett szakértők. Az előrelátó kereskedők vagy PC-s rendszert választottak, vagy olyan kiskasszákat, amelyek számítógéphez illeszthetők. Ezzel a tapasztalatok szerint már rövid időn belül hasznot hajthat az online kassza.

Hosszú távon bővül a kiskereskedelem

Hosszú távon bővül a kiskereskedelem

Dinamikusan bővült a kiskereskedelmi forgalom az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők szerint. A szakértők az idei gazdasági bővülés egyik legnagyobb összetevőjének nevezték a lakossági fogyasztást. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a forgalom bővülése a következő hónapokban is folytatódik. A növekedéshez hozzájárul az onlinekasszák elterjedése is.